Przed Tobą ważne przyjęcie i masz w planach przygotowanie efektownego tortu? To jedna z najpopularniejszych form słodkiego poczęstunku, która może przynieść dużo satysfakcji swojemu twórcy. Jak łatwo ozdobić tort i zachwycić Twoich gości? Przede wszystkim pamiętać, że tort powinien wzbudzać podziw tak smakowo, jak i wizualnie. Podpowiadamy jak tego dokonać!
Jak ładnie ozdobić tort bitą śmietaną.
Planując stworzenie swojego małego cukierniczego dzieła, warto mieć świadomość z jakich elementów składają się torty. Podstawą większości ciast tego typu są tzw. blaty wykonane z biszkoptu. To właśnie blat jest odpowiedzialny za budowę pięter tortu w przypadku konstrukcji wielopoziomowych lub wysokości ciasta w wyrobach jednopoziomowych. Między poszczególne blaty nakłada się przygotowaną wcześniej masę stanowiącą swego rodzaju ”nadzienie” tortu. Całość po złożeniu ukrywana jest pod zewnętrzną warstwą jednego z kilku rodzajów masy, która jednocześnie tworzy najczęściej podstawowy element dekoracyjny. Która masa cukiernicza jest najpopularniejszym elementem ozdobnym? Oczywiście jest to bita śmietana! To z jej pomocą możemy wykonać całkowicie gładką powierzchnię tortu, pofalować ją za pomocą szpatułki lub wykorzystać jako podkład pod późniejsze elementy dekoracyjne. Decydując się na ten rodzaj “podkładu” do dalszej obróbki, warto zaopatrzyć się w różnego kształtu szpatuły i packi cukiernicze, które ułatwią uzyskanie założonego efektu. Wspomniane akcesoria to nie jedyne narzędzia jakimi możemy się posłużyć. W celu stworzenia efektownych różyczek, zawijasów, kwiatków i wielu innych słodkich wariacji – pomocna będzie profesjonalna szpryca do dekoracji tortów.
Jak ozdobić tort szprycą cukierniczą.
Zacznijmy od wyjaśnienia, czym jest wspomniane narzędzie. Opisując je obrazowo, najłatwiej przyrównać je do bardzo dużej strzykawki, w której zamiast igły wymiennym elementem są końcówki dekoracyjne. Najpopularniejsze szpryce to produkty wykonane z tworzywa sztucznego dopuszczonego do kontaktu z żywnością, metalu niewchodzącego w reakcję z substancjami wykorzystywanymi w cukiernictwie oraz płócienne. Mniej popularnym wariantem tych akcesoriów są te wykonane ze szkła. Rodzaj materiału ma szczególne znaczenie pod względem uniknięcia zmiany smaku lub innych istotnych parametrów. W zestawie ze strzykawką cukierniczą znajdziemy kilka końcówek o różnym kształcie otworu. Pod wpływem nacisku tłoczka, masa dekoracyjna w wybranym przez nas kolorze zostaje wypchana przez otwór wylotowy, tworząc efektowny dekor. Akcesoriów tych możemy używać do stworzenia pojedynczych ozdób, np. różyczek lub gwiazdek, jak również tworzenia linii poprzez jednostajne przesuwanie końcówki po przygotowanej wcześniej powierzchni tortu. Użycie szprycy jest doskonałą odpowiedzią na pytanie frapujące większość domorosłych cukierników. Wierzymy, że opisane narzędzie rozwiąże Wasze wątpliwości dotyczące tego, czym można ozdobić tort.
Zostaw komentarz